Το ΠΕΑΚΙ τιμά τον ποντιακό ελληνισμό


Img

Από το 1994 η Βουλή των Ελλήνων, καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού λαού. Γιατί οι Λαοί δεν πρέπει να λησμονούν. Πρέπει να έχουν μνήμη.

Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που κατάγονται από περιοχές του Πόντου, ενώ υπάρχουν τρεις τοπικές Κοινότητες που δημιουργήθηκαν από οικογένειες ποντίων: Η Ανατολή, η Νεοκαισάρεια και η Μπάφρα.

Το Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων, κατασκευάστηκε σε έκταση πολλών στρεμμάτων, που είχε παραχωρήσει στο κράτος η πρώην Κοινότητα Ανατολής, με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού αθλητικού κέντρου να επιτυγχάνεται, ύστερα από πολλά εμπόδια στις αρχές της δεκαετίας του ?90.

Η Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, με σεβασμό στη μνήμη των χιλιάδων Ποντίων που εξοντώθηκαν, και ως τιμή στις μετέπειτα γενιές του Ποντιακού λαού και των ανθρώπων που σήμερα κατοικούν στην Ανατολή Ιωαννίνων και στις άλλες προσφυγικές Τ.Κ., αποφάσισε, από σήμερα Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021, η σημαία με τον αετό του Πόντου να κυματίζει, μόνιμα, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.

«Η απόφασή μας, να κυματίζει η σημαία του Πόντου, στο Πανηπειρωτικό, αποτελεί για εμάς μια ελάχιστη, αλλά ουσιαστική τιμή, στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο 1914-1923. Το Πανηπειρωτικό βρίσκεται σε έκταση της τότε Κοινότητας Ανατολής και ως ένδειξη τιμής και ιστορικής μνήμης, από σήμερα η σημαία του Πόντου θα κυματίζει σε αυτόν εδώ τον χώρο», αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, Παντελής Κολόκας.