Το ΠΕΑΚΙ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του


Img

Σημαντικές ειδήσεις για τον αθλητισμό των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής περιελάμβανε η εκδήλωση για την κοπή πίτας του ΠΕΑΚΙ, που έγινε το βράδυ της Κυριακής, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η εκδήλωση έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Epirus Palace, από εκπροσώπους Αρχών, φορέων, αθλητικών σωματείων, εργαζομένων στο ΠΕΑΚΙ και συμπολιτών που έχουν προσφέρει στον αθλητισμό της περιοχής.

Λίγη ώρα πριν την εκδήλωση ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, Παντελή Κολόκα, μία συνάντηση που έβγαλε ειδήσεις.

 

 

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός και στην ομιλία του, ο Δήμος, η Περιφέρεια και το ΠΕΑΚΙ, θα έχουν την αμέριστη βοήθεια του υπουργείου, για την κατασκευή ενός προπονητηρίου για αθλήματα σάλας, αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε τα Ιωάννινα να αποκτήσουν ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο.

 

Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά το μεγάλο Κλειστό που χρόνια τώρα διεκδικεί η πόλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στον σύντομο χαιρετισμό του, δήλωσε ότι η μεγάλη αγωνία όλων είναι να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο και γι αυτό θα επιλεγεί τελικά όποια λύση κριθεί πιο συμφέρουσα οικονομικά, είτε της μεταφοράς του Κλειστού του Ελληνικού στα Καρδαμίτσια, είτε της κατασκευής νέου στον Βοτανικό, με τον κ. Αυγενάκη να επιβεβαιώνει ότι θα επιλεγεί μία από τις δύο λύσεις.

Η δεύτερη είδηση είχε να κάνει με την πρόταση της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ να μετατραπεί σε προπονητήριο αθλημάτων σάλας (μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ), ένα παλίο κτίριο που έχει εγκαταλειφθεί επί χρόνια στα Σεισμόπληκτα και ήταν αποθήκη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

 

Το κτίριο, όπως έκανε γνωστό και ο κ. Κολόκας, είναι σε κατάσταση που επιτρέπει την ανακατασκευή του και μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό προπονητήριο, με τη δημιουργία δύο γηπέδων μπάσκετ, το ένα ταυτόχρονα και χάντμπολ, ένα γήπεδο βόλεϊ, τραπέζια του πινγκ-πονγκ και ελεύθερους χώρους για γραφεία, κυλικείο κτλ.

Ο κ. Αυγενάκης, στην ομιλία του τόνισε ότι τέτοιες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και εύκολα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινούνται κι άλλες προτάσεις φορέων, καθώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα και μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι θα βρεθεί ο τρόπος, τα χρήματα και ο εξοπλισμός, χαρακτήρισε την πρόταση ορθή και ότι θα την υποστηρίξει στον μέγιστο βαθμό για να μπορέσει να υλοποιηθεί σύντομα.

«Άκουσα πριν τα όσα περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ένας άνθρωπος που δουλεύει σκληρά και αποτελεσματικά. Μου είναι αδιανόητο να αρνηθώ αίτημα που μου έρχεται από τον Αλέκο Καχριμάνη. Θα ήταν άλλωστε έγκλημα για τον άνθρωπο που μίλησα με τα καλύτερα λόγια και προεκλογικά, να μην συνεργαστώ μαζί του. Ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, σας μίλησε λίγο νωρίτερα για μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη, που τέτοιες υπάρχουν δεκάδες σε όλη την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος πως θα βρούμε τα χρήματα και τον τρόπο, γιατί είναι περίοδος που πρέπει να κάνουμε συνδυαστικές ενέργειες. Η πρότασή σας είναι απολύτως ορθή και θα υποστηριχθεί σε μέγιστο βαθμό και είμαι βέβαιος πως θα την καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στον χαιρετισμό του είχε αναφέρει και τα εξής: «Στις 17 Μαίου, είχα στείλει την μελέτη για το μεγάλο Κλειστό της πόλης, στο υπουργείο και στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, όπως μου ζητήθηκε. Μόλις παρέλαβαν την μελέτη μας απαντήθηκε πως δεν μπορεί να γίνει το Γυμναστήριο με το σύστημα μελέτη ? κατασκευή, και πρέπει να γίνει με αναλυτικό προϋπολογισμό. Το πράξαμε και αυτό με την υπηρεσία μας και βγήκε ένα κόστος περίπου 9 εκ. ευρώ. Κατόπιν είδαμε πως υπάρχουν τα δυο Κλειστά στο Ελληνικό και ζητήσαμε ότι εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος, διότι μας είχαν πει μετά τις εκλογές θα γίνουν όλα, να έρθει ένα από τα δυο. Χαίρομαι που είπατε κ. υπουργέ, πως εάν βγαίνει οικονομικά θα πάρουμε ένα από τα δυο, αλλιώς η ίδια η μελέτη που έχουμε έτοιμη, και έχουμε συνεργαστεί και με τον Δήμαρχο κ. Ελισάφ, για τον χώρο στα Καρδαμίτσια, για να μπορέσει να μπει εκεί το Κλειστό».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, κ. Κολόκας, δήλωσε αρχικά πως όραμα της νέας Επιτροπής Διοίκησης είναι με τον σχεδιασμό της και τα έργα της να «καταστήσει τα Γιάννενα κέντρο πρότυπης αθλητικής δραστηριότητας, αλλά και να αναδείξει τον αθλητισμό ως υπεραξία όχι μόνον κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής διάστασης, αλλά και οικονομικής σε έναν τόπο, όπως ο Νομός Ιωαννίνων,

ο οποίος προσφέρεται για πολλά είδη αθλητικού τουρισμού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στους τρεις πρώτους μήνες που έχει αναλάβει η Επιτροπή Διοίκησης, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών άθλησης.

Συγκεκριμένα:

Α. Στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδων:

1. Τοποθετήθηκε χαλαζιακή άμμος ολυμπιακών προδιαγραφών στην αίθουσα κλειστού στίβου, για την αναβάθμιση της ποιότητας προπόνησης των αθλητών, και για την προστασία της υγείας τους.

2. Εκσυγχρονίστηκε ο φωτισμός της ίδιας αίθουσας με φωτιστικά LED υψηλής τεχνολογίας.

3. Για την ίδια αίθουσα έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση των υαλοπινάκων, οι οποίοι καταλαμβάνουν εξαιρετικά μεγάλη επιφάνεια στις εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του χώρου που συνιστά αίτημα εικοσαετίας.

Β. Στο Πανηπειρωτικό Στάδιο:

1. Αναβαθμίζεται ο ηλεκτροφωτισμός στην περιμετρική διαδρομή τρεξίματος, μήκους 1250 μέτρων, με φωτιστικά LED υψηλής τεχνολογίας για την ασφαλή νυχτερινή προπόνηση των αθλουμένων.

2. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του φωτισμού των γηπέδων αντισφαίρισης.

3. Δρομολογήθηκε ήδη η τοποθέτηση φωτεινού πίνακα επιγραφών FULL MATRIX, διαστάσεων 3.0 x 5.0 μέτρων τελευταίας τεχνολογίας, τόσο για την ενημέρωση των αθλουμένων, όσο και για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος διαφημιζόμενων, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον.

4. Επίσης, Προχωρά, με ταχείς ρυθμούς η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των χώρων, και η συντήρηση λειτουργικών συστημάτων που είχαν αμεληθεί επί σειρά ετών, όπως, επί παραδείγματι, τα φρεάτια άρδευσης-ύδρευσης.

Γ. Στη Λιμνοπούλα:

1. Προχωρήσαμε ήδη στην αναβάθμιση του αθλητικού πάρκου της, ώστε να καταστεί αυτό πρότυπος χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

2. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του φωτισμού των γηπέδων αντισφαίρισης και η φύτευση κατάλληλων δέντρων περιμετρικά.

3. Έγινε συντήρηση των αποδυτηρίων Α.μεΑ. στο κολυμβητήριο.

«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία σύναψης συμφωνίας με ηλεκτρικό πάροχο όπου θα μας δώσει εκτιμώμενη εξοικονόμιση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 30% ετησίως (για τέτοιου μεγέθους εγκαταστάσεις το ποσό εξοικονόμισης είναι σημαντικό) ενώ στην επικείμενη συμφωνία μας προβλέπεται η εγκατάσταση ειδικών αντλιών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από την οποία θα έχει δια βίου οικονομικό αντισταθμιστικό όφελος και η εγκατάσταση του ΠΕΑΚΙ. Ολοκληρώσαμε την διαδικασία πρόσληψης 5 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του ΠΕΑΚΙ. Επιπλέον, το ΠΕΑΚΙ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού BE ACTIVE, οπότε, και με την οικονομική συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διοργανώθηκε μια επιτυχημένη δράση με παραλληλα οφέλη για την εγκατάσταση», είπε ο κ. Κολόκας.

Τέλος, ο κ. Κολόκας, έκανε γνωστό πως η Ε.Δ. προχωρά σε συνεργασία με τις τεχνικές Υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 10 στρεμ. που παραχωρήθηκε απο τον Δήμο Ιωαννιτών, μια διαδικασία που ξεκίνησε απο την προηγούμενη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ και στόχο έχει να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα μέσα απο τη διαδικασία «Net metering» μέσω ΕΣΠΑ, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, ώστε να εξοικονομεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους σε ετήσια βάση.

Τόσο ο κ. Κολόκας στην ομιλία του, όσο και ο κ. Αυγενάκης, συνεχάρησαν δημόσια τα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης για την προσφορά τους, αλλά και τους εργαζόμενους στο ΠΕΑΚΙ, για την σημαντική δουλειά που κάνουν.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας το ΠΕΑΚΙ τίμησε τρεις δρομείς των Ιωαννίνων που έτρεξαν και τερμάτισαν το Σπάρταθλον την τελευταία διετία, οι Δημήτρης Χρόνης, Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Καννής.

Ο κ. Αυγενάκης μετά την κοπή πίτας ξεναγήθηκε, από τον κ. Κολόκα και μέλη της Επιτροπής Διοίκησης, και της Επιτροπής Λειτουργίας του Νέου Κλειστού, στις εγκαταστάσεις του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, αλλά και σε αυτές του Πανηπειρωτικού Σταδίου.