Το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες», είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο χτισμένο το 1952 με χωρητικότητα περίπου 7.500 θέσεων και έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα. Το στάδιο πήρε την ονομασία από τους εθνικούς ευεργέτες αδελφούς Ζωσιμάδες. Το στάδιο διαθέτει τον νεότερο ελαστικό τάπητα (ανακατασκευή 2018) όπου δραστηριοποιούνται τα τμήματα στίβου του ΑΓΣΙ Ιωαννίνων και της ΕΚΑ Δωδώνη.
Το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί ως έδρα από τους παλιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όπως ήταν ο Ατρόμητος, Αβέρωφ και Ολυμπιακός. Από το 1966 μέχρι σήμερα το χρησιμοποιεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ο ποίος ιδρύθηκε (στις 8 Ιουλίου 1966), έπειτα από συγχώνευση δυο τοπικών ομάδων του Α.Ο. Ιωαννίνων( η οποία έγινε απο συγχώνευση του «Ατρόμητου» και του «Ολυμπιακού» το 1962) και του ΠΑΣ Αβέρωφ. Έδρα αποτέλεσε και για τις τοπικές ομάδες που βρέθηκαν σε εθνικές κατηγορίες όπως ο ΑΟ Βελισσαρίου και η ΑΕ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.
Κάθε χρόνο φιλοξενεί τον τελικό κυπέλλου ΕΠΣΗΠ καθώς επίσης φιλοξενεί και τον αγώνα σούπερ καπ της ΕΠΣΗΠ και διάφορους τελικούς των υποδομών της. Χρήση του γηπέδου έχει γίνει στις κατά καιρούς εμφανίσεις εθνικών ομάδων στην πόλη των Ιωαννίνων.
Το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί και για συναυλίες, τον Ιούνιο του 2010 στο γήπεδο πραγματοποιήθηκε συναυλία των Scorpions κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας τους.
Παλιότερα η χωρητικότητα του έφτανε μέχρι τις 15000 αλλά έχει μειωθεί εξαιτίας της τοποθέτησης καθισμάτων. Το γήπεδο μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Ανήκει στην κατηγορία 2 των γηπέδων της ΟΥΕΦΑ. Το γήπεδο διαθέτει ηλεκτροφωτισμό για νυχτερινούς αγώνες.
Περιμετρικά του γηπέδου υπάρχουν κουλουάρ για προπόνηση και αγώνες στίβου. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για προπόνηση σε άλματα και ρίψεις. Υπάρχει κλειστή αίθουσα για προπονήσεις αθλητών κλασικού αθλητισμού.
Υπάρχει αίθουσα συνεντεύξεων αλλά και αίθουσα VIP.
Υπάρχουν αποδυτήρια για τις ομάδες, διαιτητές. Αποδυτήρια και ντουζ υπάρχουν και για το κοινό.
Οι πρωταγωνιστές
Το 1934, μετά από πρόταση του Περικλή Γιαννή και του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων και αργότερα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Εθνικό στάδιο των ''Ζωσιμάδων''.
Στην περιοχή αυτή τότε, υπήρχε ένας εκτεταμένος χώρος ο λεγόμενος ''χωράφι του Χότζα'', που προφανώς ανήκε κάποτε σε κάποιο Χότζα, το οποίο όμως ήταν μικρό για να καλύψει τις ανάγκες ενός μόνιμου σταδίου της πόλης.
Η δημιουργία του σταδίου
Τότε ο Μητροπολίτης επισκέφτηκε την περιοχή, όπου βρίσκονταν φτωχά σπίτια με κήπους και χωραφάκια και έπεισε τους περίοικους του γηπέδου αυτού, να παραχωρήσουν μέρος των ιδιοκτησιών τους ώστε να δημιουργηθεί η προβλεπόμενη έκταση και τελικά να χτισθεί ένα αξιοπρεπές στάδιο όπου θα γυμναζόταν η νεολαία. Η διαδικασία αγοράς διήρκησε 20 χρόνια.
Σημαντικές ημερομηνίες
Ο θεμέλιος λίθος του νέου γηπέδου τέθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1936. Στην τελετή παρέστησαν επίσημοι από την κυβέρνηση, τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές. Επίσης παρέστησαν μαθητές από τα σχολεία και τις σχολές της πόλης αλλά και πλήθος κόσμου.
Η πρώτη του διοίκηση, στις 4 Σεπτεμβρίου 1945, του δίνει την ονομασία ''Ζωσιμάδες'', προς τιμήν των αδερφών Ζωσιμάδων.
Η Μητρόπολη διέθεσε αρκετά χρήματα για την περίφραξη του νέου σταδίου, ιδιαίτερα το 1959 - 1960 η Μητρόπολη χτίζει, στη βόρεια μεγάλη πλευρά του σταδίου, μια κερκίδα χωρητικότητας περίπου πεντακοσίων θεατών. Στη συνέχεια τέθηκε θέμα ιδιοκτησίας του γηπέδου, διότι δεν ήταν δυνατόν να εκταμιεύονται χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ιδιοκτήτης να είναι η Μητρόπολη και το στάδιο το αγόρασε το κράτος.
Το 1965 γίνεται μια προμελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του σταδίου από την Siemens.
Το 1966 θα μπει ο στίβος ενώ η μελέτη πρόβλεπε και κολυμβητήριο.
To 1982 έγινε η πρώτη επίστρωση ταρτάν στο Ζωσιμάδες.
Το 1992 έγινε συντήρηση των διαδρομών του στίβου και προστέθηκαν ακόμα δυο διαδρομές.
Το 1993 ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν την τότε σκεπαστή εξέδρα, απέναντι από την μεγάλη σκεπαστή
Το 2000 τοποθετήθηκαν οι προβολείς του γηπέδου, ενώ αντικαταστάθηκαν τα καθίσματα.
Το γήπεδο έφτασε να έχει 8 προβολείς (2 σε κάθε γωνία) μέχρι που έγινε μεταφορά των τεσσάρων προβολέων στην Ριζούπολη.
Το καλοκαίρι του 2007 έγινε αλλαγή στο χλοοτάπητα.
Το 2009 η παλιά σκεπαστή έγινε ξανά σκεπαστή,16 χρόνια μετά την καταστροφή.
Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2010 έγινε εκ νέου αλλαγή του χλοοτάπητα αλλά και κάποιες εργασίες στις σωληνώσεις. Η κλίση του γηπέδου χαμήλωσε περισσότερο (από 71 εκ στα 41) κάτι που είναι σύμφωνο με τα στάνταρτς της ΟΥΕΦΑ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τοποθετήθηκαν και τουρνικέ στις εισόδους.
Το καλοκαίρι του 2016 το γήπεδο φιλοξένησε αγώνα του δεύτερου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λίγκ 2016-17 μετά από κάποια έργα που έγιναν (κυρίως μεγάλωμα του αγωνιστικού χώρου)
Το καλοκαίρι του 2017 έγιναν αποστραγγιστικά έργα και αλλαγή χλοοτάπητα για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγα χρόνια που χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από το ΠΕΑΚΙ.
Μετά από δεκαετίες το Μάιο του 2018 ξεκίνησε η αντικατάσταση του ταρτάν του στίβου που ολοκληρώθηκε το 2019 και εγκαινιάστηκε παρουσία του ΓΓΑ κ. Συναδινού στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη το Μάιο του 2019 στο Στάδιο.
Αλλαγές έγιναν και στο σκέπαστρο της μεγάλης σκεπαστής, έτσι ώστε να περνάνε οι ακτίνες του ήλιου και να μην παγώνει κομμάτι του αγωνιστικού χώρου ενω την 4ετία 2015-2019 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ιστορικά προμήθειες σύγχρονου εξοπλισμού για τον κλασικό αθλητισμό όπως νέα στρώματα στίβου, καινούργια εμπόδια, κλωβός ρίψεων κ.λ.π.
under construction...