Διαύγεια

Η γνώμη σας μετράει

Τι θέλετε να διορθωθεί άμεσα στο Πανηπειρωτικό Γήπεδο και στο Γήπεδο Ζωσιμάδων;
 
Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων - "Ζωσιμάδες"

Το στάδιο βρίσκεται στα Ιωάννινα, μία πόλη της Ηπείρου, 440 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας. Η πόλη είναι από τις γραφικότερες της Ελλάδας, κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Στα Ιωάννινα μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς. Το στάδιο απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Όταν είστε εκεί, βρείτε την κεντρική οδό 28ης Οκτωβρίου. Το στάδιο βρίσκεται 50 μέτρα από το δρόμο. Βρίσκεται στην οδό Σταδίου, Τζαβέλα, Πινδάρου και Μιχαηλίδη.

Κατασκευάστηκε το 1952 και φέρει το όνομα των αδελφών Ζωσιμάδων, μεγάλων εθνικών ευεργετών που κατάγονταν από τα Ιωάννινα. Ο χώρος του Εθνικού Σταδίου παραχωρήθηκε από τους διαχειριστές της διαθήκης των ευεργετών (Αγαθοεργά- Μητρόπολη), για την άθληση της νεολαίας της πόλης, που την εποχή εκείνη εκφραζόταν οργανωμένα κάτω από την στέγη των σωματείων Αβέρωφ, Ατρόμητου και Ολυμπιακού Ιωαννίνων. Τα σωματεία αυτά συντηρούσαν τμήματα ποδοσφαίρου και στίβου.

Το εμβαδόν του σταδίου είναι 23.000τμ και έχει μία μεγάλη σκεπαστή εξέδρα στη νοτιοανατολική του πλευρά. Οι άλλες τρεις πλευρές καλύπτονται από λίγες σειρές καθισμάτων γύρω από τον στίβο. Από το 2010 σκεπαστή έγινε εκ νέου και η πλευρά απέναντι από την μεγάλη κερκίδα που παλαιότερα είχε καταστραφεί από δυνατό αέρα (1993). Οι προβολείς και τα καθίσματα τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2000. Οι θέσεις τώρα είναι 7.534 (καθήμενοι) ενώ πιο πριν η χωρητικότητα του σταδίου ήταν 10.700. Ο χλοοτάπητάς του ανανεώθηκε το 2007 και ανακατασκευάστηκε το 2010 με έξοδα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα που θα συμψηφιστούν με τις οφειλές της προς την Επιτροπή διοίκησης που απορρέουν από το θεσμοθετημένο ποσοστό 15% επί των εισπράξεων και των διαφημιστικών εσόδων.

Το Εθνικό Στάδιο διαθέτει ελαστικό τάπητα (ταρτάν) που τοποθετήθηκε το 1990 καθώς και κλειστή αίθουσα στίβου 240τμ.

Το Εθνικό Στάδιο "Ζωσιμάδες" ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σήμερα το Στάδιο χρησιμοποιείται από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα 1966 για τους αγώνες και μόνο στα πλαίσια της Β΄ Εθνικής. Η δημοφιλής ομάδα χρησιμοποιεί το στάδιο ως έδρα από την ίδρυσή της. Για την περίοδο 1992-96 χρησιμοποιήθηκε από τον ΑΟ Βελισαρίου ενώ για τρία χρόνια (2005-07) χρησιμοποιήθηκε και από την ΑΕ Γιάννενα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις διατίθεται για την τέλεση και άλλων αγώνων όπως τελικός κυπέλου ερασιτεχνών κλπ.

Το Εθνικό Στάδιο φιλοξενεί στους χώρους του όλο το στιβικό δυναμικό της πόλης. Δεκάδες πρωταθλητές έχουν αναδειχτεί από τα σωματεία της πόλης και πολλοί από αυτούς είναι εν ενεργεία. Τα σωματεία στίβου που εδρεύουν στους Ζωσιμάδες είναι ο ΑΓΣ Ιωαννίνων και η ΕΚΑ Δωδώνη Ιωαννίνων. Στους χώρους του Σταδίου γραφεία διατηρούν εκτός από τα παραπάνω σωματεία ο ερασιτέχνης ΠΑΣ Γιάννενα και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου. Στο Στάδιο διεξάγονται στο σύνολό τους όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες του κλασικού αθλητισμού της περιοχής. Το στάδιο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8.00πμ ως τις 9.00μμ, το Σάββατο 09.00-14.00 και την Κυριακή είναι κλειστό.

Υπεύθυνος διαχειριστής σταδίου είναι ο κ. Κατσαβριάς Γεώργιος (τηλ 6979622122) ενώ το τηλέφωνο σταδίου είναι το 2651025008.